Za sve ljubitelje poslastica i slatkiša, danas vam predstavljamo 5 pažljivo odabranih recepata za koje morate probati. Dakle, zagrejte svoje rerne, obložite svoje plehove za pečenje i uronimo u svet hrskavih, mekih i potpuno neodoljivih poslastica.
Zamislite ovo: lenja nedelja popodne, aroma sveže pečenih poslastica se širi prostorijom i trenutak čiste sreće dok uzimate zalogaj savršene poslastice. To je ono čemu težimo svaki puta kad pripremamo nešto slatko.
Štrudla sa makom
Štrudla sa makom je čuvena poslastica koju vole sve generacije. Postoje razni načini kako se priprema, tačnije čime se filuje, pa je prilagodite svom ukusu. Osim s makom, odličan izbor je štrudla sa orasima.
Ledene kocke
Još jedan savršen i poznat recept koji mnogi obožavaju. Ledene kocke su savršena poslastica u svim prilikama, te se često traži i koja više.
Kolač sa ovsenim pahuljicama i suvim grožđem
Sastojci:
- 240 g brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/2 kašičice cimeta
- 1/4 kašičice soli
- 225 g neslanog putera
- 200 g braon šećera
- 100 g belog šećera
- 2 velika jaja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 300 g ovsenih pahuljica
- 150 g suvog grožđa
Kako napraviti:
- Zagrejte rernu na 180°C. U činiji pomešajte brašno, sodu bikarbonu, cimet i so.
- U velikoj činiji, umutite puter, braon i beli šećer dok ne postane penasto. Dodajte jaja, jedno po jedno, zatim vanilu.
- Postepeno dodajte suve sastojke, mešajući dok se ne sjedine. Umešajte ovsene pahuljice i suvo grožđe.
- Kašikom za sladoled ili velikom kašikom, oblikujte smesu u kuglice i stavite na pleh obložen papirom za pečenje.
- Pecite 10-12 minuta ili dok ivice ne postanu zlatne, a centar ostane mekan. Ostavite kolačiće da se ohlade na plehu nekoliko minuta pre nego što ih premestite na rešetku da se potpuno ohlade.
Kolač sa kikiriki puterom
Sastojci:
- 240 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/4 kašičice soli
- 120 g neslanog putera, omekšalog
- 250 g kikiriki putera
- 200 g belog šećera
- 165 g braon šećera
- 2 velika jaja
- 2 kašičice ekstrakta vanile
Kako napraviti:
- Zagrejte rernu na 180°C. U činiji, pomešajte brašno, prašak za pecivo i so.
- U drugoj, većoj činiji, umutite omekšali puter, kikiriki puter, beli i braon šećer dok smesa ne postane penasta. Dodajte jaja, jedno po jedno, mešajući dobro nakon svakog dodavanja. Umešajte vanilu.
- Postepeno dodajte suve sastojke, mešajući samo dok se ne sjedine.
- Oblikujte smesu u kuglice veličine oraha i poredajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.
- Pecite 10-15 minuta ili dok kolačići ne postanu čvrsti na dodir, a ivice blago zlatne.
- Ostavite kolačiće da se ohlade na plehu 5 minuta
Makaronsi sa kokosom
Sastojci:
- 200 g šećera u prahu
- 250 g sušenog kokosa (kokosovo brašno)
- 4 belanca
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- Prstohvat soli
Kako napraviti:
- Zagrejte rernu na 160°C. Obložite pleh za pečenje papirom za pečenje.
- U velikoj činiji, pomešajte šećer u prahu i kokosovo brašno.
- U drugoj činiji, umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu penušava, ali ne previše čvrsta.
- Nežno pomešajte umućena belanca u mešavinu šećera i kokosa, dodajte ekstrakt vanile i mešajte dok se sve dobro ne sjedini.
- Kašikom ili rukama oblikujte smesu u male kuglice i rasporedite ih na pripremljeni pleh. Ostavite malo prostora između svakog makaronsa, jer se malo šire tokom pečenja.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 12-15 minuta ili dok makaroni ne postanu blago zlatni na ivicama.
- Ostavite makaronse da se ohlade na plehu nekoliko minuta
Nadamo se da su vam se dopali naši predlozi i obavezno nam javite utiske i koja vam se poslastica najviše sviđa. Uz ovih 5 predloga sada imate ideje za slatkiše koje možete spremiti i poslužiti u svim prilikama.