Smatra se da od nje boluje preko polovine populacije, ali da se ne manifestuje kod svakog i da pravi različite probleme pa je teško prepoznati. Najčešći simptomi su: bol u želucu, loše varenje, gasovi u crevima i nadutost, netolerancija na hranu i piće… Uzroci toga mogu biti razni, ali jedan od najverovatnijih je bakterija – helicobacter pylori ili heliko bakterija je bakterija koja može da opstane u želucu i dvanestopalačnom crevu, nagriza ga i uzrokuje gastritis, čir, kancer i limfome digestivnog trakta.
Teško se leči, otporna je, a usled čestog nepravilnog lečenja dugo pravi probleme i muči nosioca. Koje greške pacijenti najčešće prave? Zašto je važno da se izbegnu?
Odgovori slede…
Ignorisanje simptoma
Jedna od velikih greški koje pravi dosta onih koji imaju uporni problem sa varenjem je to što dugo ignorišu probleme. U početku se sve pripisuje stresu, a zatim i trenutno lošoj kombinaciji hrane u obrocima, ali se ne traži dublji uzrok pa lečenje kasni.
Za to vreme heliko bakterija živi u omotaču želuca i nagriza ga, ima svoju odbranu od jake želudačne kiseline i uživa u takvoj sredini. Čovek oseća postepeno pogoršanje simptoma koji se nastavljaju sve dok situacija ne postane krajnje ozbiljna i napravi se čir.
Prekidanje terapije kada simptomi prođu
Treba da budete svesni da sami antibiotici neće doneti izlečenje i da prestanak simptoma ne znači i da je ovaj mikroorganizam istrebljen.
Lekar najčešće prepisuje nekoliko različitih kombinacija, ali uz obavezan lek za smanjenje želudačne kiseline. Na taj način heliko bakterija je ugroženija i veća je verovatnoća za njeno neutralisanje. Svaki dan treba popiti i jedan probiotik koji sadrži dobre probiotske kulture i koje potpomažu normalno funkcionisanje digestivnog traktra.
Sva terapija se uzima onoliko koliko je naveo lekar, u tačno određenim dozama jer je to možda i najbolja šansa za trajno izlečenje.
Heliko bakterija i loša ishrana
Heliko bakterija je uporna bakterija koja preživljava u gotovo nemogućim uslovima i da bi se izlečila, pored lekova važno je promeniti i način ishrane.
Ispijanje kafe, gaziranih sokova, unos hrane koja je prerađena, pržena…izaziva da se odmah po završetku obroka jave tegobe poput gastritisa, pečenja u gornjem delu stomaka, bola, nadimanja…
Važno je voditi računa o svakom obroku, smanjiti unos šećera, ali i namernica koje podižu lučenje želudačne kiseline.
Heliko bakteriji smetaju kupus, kelj, jabuka, šljiva, kruška, đumbir jer snižavaju nivo kiseline u želucu, a pošto je reč o voću i povrću ono se lakše vari i ne dozvoljava bakteriji da ima dobre uslove za opstanak.
Ljudi koji piju više alkohola, puše, jedu masna mesa, obroke bez čorbi, supa i ribe u ishrani imaju više šansi da stvore pogodno tle za razmnožavanje heliko bakterije.
Uz pravilnu ishranu treba unositi i dosta tečnosti, naročito čajeve: crni, zeleni, kopriva, žalfija jer će prijati organima za varenje.
Lečenje heliko bakterije je maraton i što se manje pridržavate saveta lekara to je niža šansa za potpun oporavak. Antibiotici uz promenu životnih navika i kvalitetniju ishranu su jedini dali rezultate u borbi.
Život bez heliko bakterije je moguć, samo treba biti dosledan u lečenju!