Predstojeća jesen zahteva dosta priprema i rada kako bi se grejna sezona dočekala spremna.
Polovinu oktobra će obeležiti loženja šporeta, aktiviranje kotlova, jer i kada su danju temperature visoke, noći su prilično hladne i zahtevaju da se grejanje aktivira. Ukoliko imate centralno grejanje u svojoj kući, stambenoj zgradi ili poslovnoj jedinici, onda imamo nekoliko saveta za vas koji će vam pomoći kako da odaberete najbolji ogrev.
Drvo je nepraktično kod centralnog i parnog grejanja, jer koliko god imalo visoku toplotnu moć, brzo izgori i žar ne ostaje dugo, pa je potrebna konstantna ažurnost oko održavanja temperature. S druge strane, moderne zgrade i objekti imaju kotlove novijih generacija koji koriste pelet, što je još uvek redak slučaj kod nas, pa je ugalj najbolja opcija. Ugalj je dobar za centralno grejanje jer postoje odvojene prostorije, kotlare, pa sva prašina i pepeo od uglja neće zaprljati ostatak objekta, a najvažnija činjenica jeste da ugalj dugo održava žar, čime se i toplota održava dugo. No, da bi tako i bilo, potrebno je naći koji je to najbolji ugalj za centralno grejanje.
Najbolji ugalj je svaki onaj koji je odabran pažljivo, spram potreba, načina loženja, kotlova i potrebne granulacije, specifične težine i kalorijske vrednosti. Svaka vrsta uglja je dobra za sebe, što znači da je važno odabrati samo onu koja će biti odgovarajuća za vaš grejni sistem.
Koje vrsta uglja postoje?
Primarna podela uglja jeste na treset, lignit, mrki i kameni ugalj, što je podela prema fazama nastanka uglja. Treset se zbog visokog procenta vlažnosti u retkim delovima sveta koristi za grejanje, lignit se koristi mnogo više, neke njegove podgrupe su dostupne kod nas, dok je mrki ugalj najzastupljeniji i daje mogućnosti a odaberete najbolji ugalj za sebe.
Lignitne vrste uglja koje su kod nas prisutne jesu sirova kolubara, lubnica, sušena kolubara, breza. S druge strane, postoji kostolački ugalj koji je drveni ugalj i koristi se kako za parno, tako i grejanje na obične peći i šporete na drva, dok mrki ugalj ima resavica, jasenovac, banovići, zenica, štavalj, soko. Svaka od ovih vrsta uglja ima drugačiju granulaciju i kalorijsku vrednost, a to su parametri prema kojima se bira ugalj potreban za grejanje određenih objekata. Resavica je, recimo, najbolji i najkvalitetniji mrki ugalj kod nas koji se koristio za grejanje celokupne SFRJ, ali ga je danas teško naći i prisutan je u malim količinama, zbog čega su svi okrenuti preostalim vrstama uglja.
Koja vrsta uglja je pogodna za centralno grejanje?
Centralno grejanje je specifično jer uglavnom služi da se zagreje veliki broj stanova ili prostorija, što znači da je potreban ugalj koji ima veliku toplotnu moć i karakteristiku održavanja optimalne temperature vazduha što duže, tako da omogućava ređe intervale između dva loženja. Najbolji ugalj za centralno grejanje potrebno je da ima prosečnu kalorijsku vrednost oko 18 500 kJ/kg, kao što su ugalj banovići, štavalj, jasenovac. Uz to, najbolji ugalj za centralno grejanje bi trebalo da ima visoku specifičnu težinu, jer se uglavnom radi o potrebnim većim količinama uglja, koje se uz takvu težinu lakše i bolje skladište, nego što su to vrste uglja sa manjim težinama.