Priroda je iznedrila pravu oazu bogatstva hranljivih supstanci, materija i plodova koji su važni elementi zdravog imuniteta i detoksikacije organizma. Prva asocijacija na sremuš jeste zdravlje, kao i svežina i čistoća organizma u svakom trenutku. Ne samo da je sjajna biljka koja se koristi u svežem obliku za ishranu ili kao upečatljiv dodatak jelima, već je u pitanju odličan izvor vitamina, minerala i drugih korisnih sastojaka.
Sremuš je dostupan u šumama, potocima i okruženju reka do skoro 2.000 metara nadmorske visine. Obogaćen je vitaminom C, mladi listovi brojnim mineralima i jednostavno ima značajna preventivna i lekovita dejstva. Posebno se prepoznaju blagodeti za pročišćavanje sistema krvotoka i kompletnog organizma, ali umanjenje brojnih upalnih i srodnih procesa različitog karaktera.
Pravi detoks organizma uz izvor vitamina i minerala za sve generacije ljudi
Uz rast do 40 centimetara visine sa karakterističnim, užim listovima i izrazito snažnim mirisom koji neodoljivo podseća na beli luk, sremuš je prepoznat kao biljka koja se javlja sa prvim naznakama da je proleće „na vratima“. Zbog karakterističnog mirisa i jakog ukusa, vrlo je sličan belom luku, pa se i naziva divlji ili šumski luk. Blagotvorno dejstvo koje ima ogleda se u prisustvu i do 50 miligrama vitamina C, zatim karotena, polisaharida, eteričnih ulja i brojnih drugih korisnih sastojaka.
Sremuš pročišćava organizam od masti, stranih materija i stvara zdrav sistem krvotoka, creva, kao i pravilno funkcionisanje želudca. Efikasno snižava visok krvni pritsak i holesterol zahvaljujući dejstvu minerala, dok umanjuje bolne i upalne procese, kao i raznovrsne infekcije. Ukoliko se pojavi nelagodnost usled prisustva gastritisa ili želudačnog čira, ima moć da umanji iritacije, bolove i osećaj nelagodnosti u stomaku.
Višestruke mogućnosti pripreme i brojni oblici konzumacije za ukus zdravlja
Kada je u pitanju asortiman jela u kojima se koristi sremuš, postoji ogroman broj načina pripreme u obliku supa, sosova, salata i začina, ali se može konzumirati i u prirodnom obliku. Važno je izbegavati sušenje listova, kao i držanje u zamrzivaču duže od 10 dana. Može biti glavni sastojak sokova, meda, vina, kapi i maslaca od sremuša i mnogih drugih značajnih izvora zdravlja i vitalnosti organizma.
U zavisnosti od toga koja vrsta jela se priprema, za sok se dodaje na primer čaj, vinski oblik podrazumeva upotreba belog vina, dok je za varijantu meda obavezno mešanje sa do 1 kilogramom neke vrste – bagremov, livadski ili druga prirodna opcija. Dozvoljeno je koristiti so, prirodna ulja, kao i biber da bi se dobilo jelo koje je aromatičnog, a zdravog ukusa. Sremuš u prirodnom obliku ima ukus sličan belom luku, koji veliki broj osoba obožava, ali i mnogi izbegavaju iz društvenih razloga i zadaha. Ipak, preporuka je povremeno posvetiti pažnju čistoći organizma i konzumirati biljku i u prirodnom obliku, a po želji i u varijanti soka, vina, supa, sosa, salate ili začina.
Biljka koja pleni zdravim sastojcima i stvara snažan, otporan i pročišćen organizam, kao i pravilno funkcionisanje sistema krvotoka, jeste sremuš. Direktno izrasta iz zemlje koju karakteriše prisustvo vlage, vode i šuma, a prepoznaje se po karakteristično jakom mirisu. Konzumacija u prirodnom obliku, kao glavno jelo ili dodatak obroku, pruža veliki broj opcija za pripremu ukusnih specijaliteta, koji spajaju savršenu aromu i benefite za pravilno funkcionisanje organizma.