Svako voli sigurno da pojede bar neku vrstu voća, što je i važno sa aspekta zdravlja, vitalnosti i osnažavanja organizma, kao i imuniteta svih generacija. Plodonosne biljne kulture su brojne i raznolike, pa se samim tim i značajno razlikuju u pogledu potrebnog izvora sunčeve svetlosti, vode, hranljivih sastojaka i generalno negovanja.
Voćnjaci se najčešće sređuju tokom jeseni i na početku proleća, u zavisnosti od raspoloživog vremena i temperaturnih uslova, kada se koristi brojna oprema. Svakom aktivnom baštovanu potrebne su makaze za rezanje voća, grabulje, prihrana, vezice i mnogo druge opreme kako bi svaka sorta pružala što veći broj plodova u datoj sezoni sazrevanja i ubiranja.
Makaze za rezanje voća kao imperativ pripreme bašte u proleće
Bilo da se radi o klasičnom voćnjaku koji se nalazi na velikom prostranstvu, ili bašti male površine u okviru dvorišta, pravilno negovanje zahteva kupovinu savremene opreme. Kvalitetne i efikasne makaze za rezanje voća pružiće maksimum pouzdanosti uz jednostavan postupak otklanjanja starih i uvenulih grana, kao i viška delova koji nisu plodonosni u budućnosti.
Sa aspekta karakteristika, makaze za rezanje voća mogu biti velike, srednje i male, sa jednostranim ili dvostrukim sečivima ravnog ili oblika polumeseca. Namenjene su visokim i niskim stabljikama, čija debljina iznosi i više od 3 centimetra, uz kvalitetno rezanje i presecanje u ravnoj liniji bez oštećenja.
Pravilna sadnja i tretiranje biljke u rano proleće
Ukoliko odabrane biljne kulture nisu posađene tokom jeseni, proleće je pravo vreme za nove izdanke koji će krasiti baštu ili dvorište. Najveći broj plodonosnih biljaka može se pripremiti uz makaze za rezanje voća, a zatim i okopavanjem zemljišta u okolini korena, kao i provetravanje tla grabuljama.
Takođe, bitno je da stabljike koje se sade i imaju početnu visinu budu postavljene u pravilan položaj, spojene vezicama i prema potrebi pričvršćene drvenim ili plastičnim stubovima na određenoj visini i razdaljini. U zavisnosti od toga koja je sorta u pitanju, stabla se mogu radi zaštite i pospešivanja otpornosti nakon uređenja makazama za rezanje voća, premazati krečom do određene visine, a zatim i prekriti dekorativnim malčom oko korena.
Negovanje biljnih kultura u ranom proleću i pre donošenja plodova
Najčešće, tokom kasne zime i sa prvim znacima sunca – u mesecu martu, vrši se orezivanje voća kao što su jabuke, kruške, šljive, maline, kajsije i mnoge druge. Negovanje svih kultura podrazumeva i prskanje voća protiv štetočina kao što su crveni paukovi, gljivice i vaši, ali i kalemljenje stabala radi podmlađivanja. U narednom mesecu očekuje se manji obim mrazeva, pa su makaze za rezanje voća pravi saveznik prilikom otklanjanja upornog korova, grmova i dodatno uvenulih grana.
Sledi raspoređivanje adekvatnog đubriva, prskanje nekoliko sati pre padavina i presađivanje u zavisnosti od vrste voća. Pre početka leta neophodno je obraditi površinu zemljišta, zakinuti izdanke za sorte poput maline i kupine, izvršiti potrebno prihranjivanje i skratiti lastare pre nego što procvetaju.
Makaze za rezanje voća su pravi pomoćnik prilikom pripreme bašte i voćnjaka za predstojeću sezonu i ubiranje najboljih plodova. Neophodne su tokom brojnih aktivnosti, ne samo rezanja stabala, već i zakidanja lastara, otklanjanja korova i nečistoća, kao i adekvatno održavanje tokom proleća i jeseni.