Prosecco je nastao na severoistoku Italije, u oblasti pod nazivom Veneto. Ovo vino je prvenstveno posmatrano kao jeftin napitak za široke narodne mase. Međutim, proizvođači su se trudili da usavrše ukus ovog vina, i uspeli su u tome. Danas je to brend, koji je prepoznatljiv i po kvalitetu, i po najfinijim aromama. Može se služiti i kao aperitiv, ali i kao dodatak najprefinjenijim jelima. Proizvođači su se trudili da stalno unapređuju kvalitet ovog vina, a i samo tržište je diktiralo veću potražnju za ovim pićem.
U oblastima Veneto i Friulija, gaji se zeleno grožđe, koje sadrži visoke kiseline i ima karakterističnu tanku pokožicu. Nekada se to grožđe zvalo proseko, međutim od 2009. godine zove se glera. Ovo je učinjeno da bi se zaštitilo ime prosecco.
Šampanjac ili penušavo vino
Razlika između šampanjca i penušavog vina jeste u sirovini od koje se dobijaju. Takođe, i sama tehnologija je različita kod ove dve vrste. Šampanjac se proizvodi tako što se vino fermentiše drugi put u boci, i tu se ono menja po teksturi, i dobijaju se neke nove arome. Penusavo vino svu fermentaciju obavlja u tanku, i na taj način čuva svežinu voća i predivne note cveća. Gotov proizvod se lakše i brže dobija metodom Charmat – Martinotti. Ova tehnologija je pouzdana i jeftina.
Sorta glera se smatra idealnom za penušavo vino. Sadrži note belog cveća, dunje, kruške i breskve. Dobijeno vino sadrži između 8,5 % i 12,5 % alkohola. Penušavci koji se prave od grožđa iz vinograda između gradova Koneljano i Valdobijadene, smatraju se jako kvalitetnim. Inače ova oblast je poznata po dokazima da se vino ovde proizvodilo još u vreme Rimskog carstva. Koneljano je poznat i kao mesto u kome je osnovana prva vinska škola u celoj Italiji. Ovo vino se po penušavosti svrstava u blaže gazirana vina ili jako iskričavo. Frizzante ili blaže gazirano je obično jeftinije od jako iskričavog ili spumante, koje po pritisku može parirati šampanjcu. Svakako, obe varijante su mnogo jeftinije od šampanjca.
Proizvodnja van Italije – mogućnosti i dostignuća
Iako je Italija i dalje kraljica po uzgoju ove vrste grožđa, ono ipak uspeva i na drugim područjima. Kraljevska dolina u Australiji, i Slovenija odavno gaje ovu sortu, a proizvođači iz ovih zemalja prave kvalitetna, i veoma tražena penušava vina. Ovi proizvođači insistiraju da se ova sorta grožđa zove proseko, tako da izazivaju konflikt između novih proizvođača, sa proizvođačima iz izvornih predela u kojima se gaji ova sorta.
Ako posmatramo savremenu tehnologiju, sa ponosom možemo istaći i da se u Srbiji proizvodi ovo božanstveno vino, koje zadovoljava i najprobirljivije ljubitelje vina. U Irigu, u vinariji Podrum 1930, poznate porodice Kovačević, proizvodi se Fresco Rose, koja sadrži neobičnu kombinaciju sorti vranac, probus i muskat. Tu je i Fresco Bianco, proizvedeno od sorti neoplanta, italijanski rizling i župljanka. Oba ova vina su rađena po tehnologiji Charmat, i zaista su božanstvena i prefinjena. Ukoliko ste ljubitelj penušavih vina, sigurno ćete pronaći neko po vašem ukusu, jer tržište je zaista bogato, i nudi široku lepezu ovog proizvoda. Na vama je da otkrijete savršenu kombinaciju, koja će upotpuniti vaše večere i dragocene trenutke.