Upotreba maline kao biljke od značaja za pripremanje zimnice

 Malina je od davnina predstavljala biljku vrednu pažnje upravo zbog benefita i uticaja na zdravlje. Crvena krvna zrnca će dodatno biti bogatija uz redovno konzumiranje takozvanog crvenog zlata. Velika pažnja joj se poklanja od same sadnje, održavanja sadnica, zaštita od dugotrajnih jutarnjih mrazeva i vremenskih nepogoda pri čemu je krajnji ishod sačuvati što više zrelih i krupnih plodova. Od malina se već po tradiciji kao najpraktičniji vid zimnice pravi slatko i džem ali i matični sokovi pored sirupa od malina. 

Od kojih sastojaka se može napraviti sirup od malina

Obzirom da maline neposredno nakon berbe idu na čuvanje u hladnječe, poznato je da se kao sveže ne mogu držati dugo u takvom stanju. Dodatnim hlađenjem one se čuvaju tokom cele godine i njihova distribucija je širom prehrambenih objekata. Maline se kao takve mogu upotrebljavati u ishrani tokom celog perioda godine. Sam sirup od malina se razlikuje od svežih po količini šećera. Šećer se dodaje u sam sirup kako bi se u vidu konzervansa održala svežina i dugotrajnost samog proizvoda. Matičan sok u odnosu na sirup u svom sastavu nema dodatnog šećera u sebi.

Za pripremu bilo kog soka ili sirupa na količinu svežeg voća potrebno je dodati jednaku količinu šećera. Sirup od malina je svakako u većim količinama pri čemu se u kontaktu sa vodom ostvaruje razblaženje i stvara prijatno slatkast ukus. Nakon obrade svežeg voća i šećera neophodno je ceđenje dobijene količine tečnosti.

Sirup od malina pogodan za pripremu zbog svoje dugotrajnosti

Iako duže trajanje ne znači manji užitak u samom slatkom ukusu konzervirane voćke, svežina i sadržaj korisnih elemenata po zdravlje su gotovo isti kao kod sveže pripremljenog soka.  Prilikom pripreme sirupa uz dodatak limunske kiseline postoji mogućnost manjeg sadržaja šećera. Malina se svakako može pohvaliti u odnosu na drugo sezonsko voće po količini prirodnog šećera odnosno fruktoze. Sadržaj šećera je sličan količini koju poseduje grožđe. Zbog dejstva na organizam i dugotrajnog razlaganja fruktore, pogodna je za osobe sa visokim krvnim pritiskom, osobama koje pate od obolenja kože, digestivnog trakta čak i za smirenje sa kombinacijom čaja od malina. Trudnicama se naročito savetuje konzumiranje sveže maline ali i svih drugih proizvoda od nje. Za normalan i pravilan razvoj fetusa potrebna je izvesna količina folne kiseline, zato trudnice kao dodatnu tečnost mogu upotrebljavati sokove i sirup od malina. 

Zamenite slatkiše uz konzumiranje lako svarljive maline

Pored toga što maline poseduju mogućnost lakog varenja one sadrže mali broj kalorija, stoga se veoma savetuju osobama sa viškom kilograma ili čak dijabetičarima. Maline se zbog navedene osobine mogu dodatno preraditi tako da se dobije kandirani ili sušeni proizvod. Takođe se od maline može praviti domaći sladoled sa dodatkom niskokaloričnog jogurta. Torte ili kolači se mogu prelivati od napravljenog sirupa od malina. 

Dobrobit za naš organizam predstavlja visok nivo antioksidanasa koji su aktivni u borbi protiv malignih bolesti organizma. Visok sadržaj minerala u kombinaciji sa vitaminom C značajno jačaju odgovor organizma na sve infektivne bolesti. Celokupna biljka se može preraditi i svaki njen deo ima podjednaku važnost za vitalnost organizma.