Zanimljivosti o espreso kafi

Ako ste ljubitelji kafe uopšte, onda nema sumnje da ste imali prilike da uživate i u espresso kafi, odnosno u ukusu napitaka, koji se od nje spravljaju. 

Najpre da razjasnimo, espresso ni u kom slučaju nije vrsta kafe, kao što mnogi misle. Upravo to je prva i osnovna zabluda o tom napitku. 

U pitanju je kafa, koja podrazumeva da se koristi espresso aparat, kako bi ona bila spravljena. Dakle, kafa kao kafa nije naročito važna, koliko je važno da taj napitak može da bude pripremljen isključivo ako se koristi i namenski aparat za kafu. Istini za volju, razlikuje se vrsta kafe koja se tom prilikom koristi, odnosno njena finoća. Pa je tako espreso kafa uvek dosta sitnije mlevena od one, koja se koristi za pripremu obične, to jest svima nama znane turske kafe. 

U principu je to i osnovna zabluda koja je vezana za ovu vrstu kafe. Dakle, aparat za kafu u ovom slučaju ima najznačajniju ulogu. Reč je zapravo o metodi pripreme kafe, koja podrazumeva korišćenje specijalnog aparata i vodene pare, odnosno prolazak vrele vode pod pritiskom kroz kafu, koja je fino mlevena. 

Da li je u pitanju najjača kafa na svetu?

Često se može čuti i da je espresso kafa zapravo najjača. Razlog za tu tvrdnju se nalazi u činjenici da se stavlja koncentrisana kafa, bez dodatka mleka. Naravno, kada govorimo o kratkom espresu.

A izuzev tog napitka, postoji i produženi espresso, koji podrazumeva jednu dozu kafe i veću količinu vode. Takođe postoji i dupli espreso, koji podrazumeva duplu količinu kafe. Naravno postoji i dupli produženi espresso, ali se on ipak ređe naručuje. 

Kasnije su ugostitelji bili inovativni, pa su espresso aparat koristili i za pripremu drugih napitaka, u vidu kapućina, zatim produženog espressa sa mlekom i drugih napitaka. 

Zanimljiva je informacija da je espreso čak tri puta slabiji od takozvane turske ili obične kafe. Mera koje se uzimala prilikom analize je vezana za šoljicu espresa i šoljica turske kafe. Naravno, to se odnosi na količinu kofeina u njima. 

U malom ili kratkom espresso se prema proračunima nalazi između 50 do 55 mg kofeina

Standard italijanskog espresa 

S obzirom na to da je poznato da je kultura ispijanja kafe u Italiji izuzetno važna, to nije čudno što je 2001. godine stvoren standard italijanskog espressa, poznat kao „Espresso Italiano“. 

Izuzev toga, zanimljivo je i to da je Vlada Republike Italije zaslužna za definisanje cene espresa. A cena se definiše tako da ta vrsta kafe bude dostupna svima, prosto zato što je vrlo važan deo italijanske kulture. Ukoliko vas zanima kako da naručite kafu u Italiji, pročitajte ovde.

Šta je važno za savršeni espreso?

Iako nema spora da vrsta kafe igra značajnu ulogu u tome da li će espresso biti kvalitetan ili ne, ako pitate neke znalce, reći će vam da je aparat za kafu ipak najbitniji. 

Isključivo od toga kakav je espresso aparat u pitanju i kako se održava će zavisiti i da li će pena na vrhu ovog napitka biti kvalitetna. A kako se upravo na osnovu toga kakva je pena i definiše kakav je espreso, to uopšte nije čudno što se mnogi ugostitelji trude da obezbede korišćenje najboljih espresso aparata u svojim objektima.