Ovo su alati koji su nam svima potrebni u kući

Svi znamo onu čuvenu izreku da bez alata nema zanata, ali ovo se ne odnosi samo na zanatlije već i na sve nas kojima su određeni alati svakodnevno potrebni da bismo obavili najrazličitije poslove kod kuće. Prosto, često nam nisu potrebni majstori da bi rešili neki kvar – uz odgovarajući alat i te kako možemo da budemo sami svoj majstor, zato u nastavku otkrijte šta je to što svako od nas treba da ima u svojoj kući kako ne bi zavisio ni od koga, naročito kada su u pitanju sitnice.

Brusilice i bušilice

Brusilice su tu da uglačaju i oblikuju, a samim tim ih je moguće koristiti u najrazličitije svrhe. Naravno, najpraktičniji izbor su električne brusilice jer se mnogo lakše koriste, a verovatno će vam najviše biti potrebne za obradu drvenih površina – na primer, uz pomoć brusilice možete da skinete staru, dotrajalu boju na bilo kakvom drvetu, kako biste tu površinu ponovo ofarbali. 

Bušilice se pak koriste za bušenje najrazličitijih materijala. Bušilice spadaju u grupu najkorisnijih alata jer zaista mogu da olakšaju dosta poslova i majstorluka po kući. I ovde je važno istaći da su električne bušilice bolji izbor jer imaju mogućnost “transformacije”, odnosno, ukoliko skinete nastavak bušilice i zamenite ga onim za burgiju, dobijate sasvim nov i jednako koristan alat. Postoje i pneumatske, odnosno akumulatorske bušilice ali ipak preporučujemo električne jer su lakše za korišćenje, ne prave toliku buku i ne dižu prašinu što je svakako praktičnije. Naravno, vi najbolje poznajete svoj dom i kvarove koji se mogu desiti, pa u skladu sa tim odaberite adekvatni model bušilice koji će baš vama najviše odgovarati.

Čekići, šrafcigeri i klešta

Ovo su definitivno top tri kućna alata i teško je da možete da odradite bilo šta bez čekića, šrafcigera ili klešta. Kada je reč o čekićima, birajte onaj od 300 do 400 grama koji će vam služiti za zakucavanje eksera, kao i one modele sa drškom ergonomske izrade da bi vam bilo lakše da ih koristite. 

Šrafcigeri su tu za zavrtanje i odvrtanje šrafova i važno je istaći da će vam uvek biti potrebno više šrafcigera jer ne odgovara svakom šrafu svaki šrafciger. U tom slučaju, verovatno je najbolje da kupite odvijač na koji je moguće dodavati različite nastavke u zavisnosti od samih šrafova.

Kada je reč o kleštima, biće vam potrebna kombinovana ili univerzalna klešta, obavezno sa  izolovanom drškom, jer su udobnija za korišćenje dok istovremeno štite od udara struje, naročito kada radite sa različitim žicama. Biće vam potrebne i takozvane papagajke koje imaju podesivo otvaranje vilica, što je jako praktično zbog prilagođavanja različitim oblicima. 

Testere i skalpeli 

Testere i skalpeli su bitni alati za sečenje koje ćete birati u odnosu na to šta treba da sečete. Skalpeli su izuzetno oštri noževi koji mogu da seku najrazličitije materijale kao što su papir, karton, stiropor ili plastika.

Testere su pak tu za sečenje svih malo većih površina, najčešće drvenih. Kao i u slučaju prethodno navedenih alata, i ovde je bitno okvirno proceniti šta može da vam bude potrebno i da u skladu sa tim odaberete odgovarajuće modele.