Kako temperatura raste, svi tražimo način da bar snizimo tempertauru našeg tela, kada već ne možemo da utičemo na spoljašnju. Hranimo se lakše, pijemo više tečnosti. I tokom tropskih vrućina, naše telo ima potrebu za ukusnom hranom. Neretko u neznanju jedemo i hranu koja nas dodatno zagreva. Zato ćemo pokušati da rešimo dilemu šta je dobro jesti tokom velikih vrućina.
Salate i supice broj jedan
Kako je supa tečnost, preporučuje se da tokom leta svaki dan jedemo supu. Osim toga sveže voće i povrće treba jesti pet puta dnevno. Voće bi bilo idelano jesti tokom jutra i za užinu, a povrće za ručak i večeru. Povrće u vidu salate obavezno je uz svaki obrok. Krastavci i lubence sadrže dosta vode, pa bi trebalo da budu prioritet. Supice su dobre jer vam vraćaju minerale koje ste izgubili znojanjem. Pivnica restoran Crni petao može da vam ponudi nekoliko supa. Takođe, svežih salata je dosta, ali i salata u vidu obroka, ukoliko ste baš gladni.
Meso da, ali koje…
Kada nam je telo vrelo, ono što nam najmanje treba jeste da ga dodatno zagrevamo unošenjem tople hrane. Zato kažu da je od namirnica koje naročito treba izbegavati tokom tropskh dana na vrhu liste pohovano i prženo meso. Da bismo svarili jednu porciju pohovanog ili prženog mesa, potrebno nam je dosta energije, koja dodatno povećava tempreraturu našeg tela. Ako ste već toliki ljubitelj mesa i ne možete ni dana da izdržite bez njega, onda birajte bareno i grilovano meso. Pivnica restoran Crni petao ima dobru ponudu mesa iz peći na drva. Kod njih se meso peče, a ne prži. Pivnica restoran Crni petao ima i dinstano meso, ono koje se kuva u sopstvenom soku, zadržavajući ukus, ali ima i klasična mesa sa roštilja. Tako, ukoliko želite da pomognete svom organizmu birajte na primer grilovani pileći file sa dosta salate. Ako ste vegeterijanac, Pivnica restoran Crni petao ima i dobru ponudu kada je reč o jelima bez mesa. Grilovano povrće, prolećne rolnice ili grilovani sir, kao i obilje salata mogu biti vaš idealan obrok.
Ne zaboravite tečnost
Tokom vrelih dana naš organizam ima veću potrebu za unosom tečnosti, a kako biste sprečili dehidrataciju, savet je da unosite minimun dve litre vode dnevno. Osim toga, sveže ceđeno voće od višetsruke je važnosti za organizam. Ne samo da će vas hidrirati, već i očistiti vaš organizam. Poznato je da voće jača imunitet. Isto važi i za ceđeno voće, kojem se daje prednost tokom letnjeg perioda jer je potrebno manje energije kako bi se svarilo. Time izbegavamo da nam se podiže ukupna temperatura tela. Tokom dana ne bi trebalo da konzumirate alkohol, jer on izaziva dehidrataciju. Ako već uživate u njemu, pivo bi možda bilo najmanje loš izbor, jer sadrži čak 90 posto vode. Pivo je najbolje piti u večernjim časovima, a pivnica restoran Crni petao može da vam ponudi više od deset vrsta piva, kako domaćeg, tako i stranog. Izbor je velik, ali unos piva bi trebalo da bude umeren. Muškarcima se ne savetuje više od tri čaše, a ženama više od dve.